Biografie

Overzicht van Tom zijn wandel en handel als musicus tot nu toe
Voor een kort beknopt C.V. stuur een berichtje via het contactformulier

Het verste verleden:

Vanaf mijn zevende speel ik al gitaar en ik ben begonnen met gitaarles bij Alex Timmerman aan de Muzerie in Zwolle. Bij de plaatselijke muziekschool en dat was voor mij de perfecte plek voor mijn eerste gitaarschreden. Zo kreeg ik daar, als Alex een keer niet kon, les van Robby Favery en mocht ik meespelen in verscheidene ensembles. Zoals het Magion Trio met mandoline, gitaar en accordeon waarmee ik mee heb mogen doen met verschillende concoursen in o.a. Tilburg en Deventer. En met succes, zo kregen we in Deventer een prijs voor de beste Nederlandse compositie: Sognare voor mandoline, gitaar en accordeon. Een stuk geschreven door...

...mijzelf !

Het minder verre verleden:

Na de middelbare school ben ik aan het ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle klassiek gitaar gaan studeren bij Jacob Vlijm. Een toffe tijd, waar ik heel veel geleerd heb. Niet alleen over het spelen van de gitaar, maar ook over lesgeven en gitaargeschiedenis. Daarnaast heel veel geleerd over het organiseren en het opzetten van ensembles en projecten. Zo kreeg ik de kans om samen met Sjors Holleboom en Roelof Folkersma een concert op te zetten rond Nederlandse muziek met uitvoeringen van het 'Concerto pour deux guitares et douze instruments a cordes' van de Nederlandse componist Ton de Leeuw uit en 'Hieroglyphen' van Daniel Ruyneman voor 2 mandolines, 2 gitaren, 3 fluiten, piano, harp, celesta en cup-bells en misschien wel het tofste triostuk dat er is: Are You Afraid of the Dark van Chiel Meijering.

Waar ik ook heel veel plezier aan beleefd heb is Duo Carpo met fluitiste Barbara Merlijn, concerten geven en masterclasses krijgen van topmusici als bv. Raaf Hekkema, en muziek voor ons laten schrijven zoals de Sonate voor fluit en gitaar van Victor Kioulaphides.

Verder heb ik aan de wieg mogen staan, en mee mogen spelen, met het Vers Ensemble Hedendaagse muziek in de meest uiteenlopende bezettingen. Organiseren en spelen, een hele klus, maar heel erg leuk om te doen. Muziek van o.a. Arend Gerds, Geoffrey Gordon en de wereldpremiere van het Concerto for Guitar van Victor Kioulaphides. Met de band Noah`s Spaceship heb ik een EP opgenomen waar ik staalsnarig gitaar en elektrisch gitaar speel. Met deze band hebben we in de buurt van Valencia een eigen minifestival opgezet: het Fulfa Festival.
Naast spelen heb ik mij altijd bezig gehouden met onderzoek. In het specifiek de geschiedenis van de gitaar in Nederland, zo herontdekte ik het oeuvre van August J. Gaiser (1889-1944) en het gitaarconcert van Wolfgang Wijdeveld (1910-1985) in zijn oospronkelijke zetting. In 2009 mocht ik een lezing geven over het gitaarconcert van Anton Berlijn (1817-1880) bij de Guitar Summit in Bregenz.
Andere leuke dingen die ik gedaan heb is medoen aan het Festival Zwart editie 2008 in de route van Henk Schut, gitaar spelen, meedenken en vooral heel veel leren over theater en theatermakers. Sowieso de link leggen met andere disciplines vind ik heel gaaf om te doen of het nou architectuur, theater, dans of dichtkunst is. Zo mocht ik voorjaar 2015 meedoen aan de muziektheatervoorstelling Toen ik van wal stak van Elsa van Dijk in het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Ik speelde een gitaarspelende kat die tevens de verteller van het verhaal was :-)

...en voor ik het vergeet: ik speel ook banjo en charango. Zo heb ik de charangopartij gespeeld in de Missa Criolla van Ariel Ramirez met Toonkunst Almelo olv Arno Vree.

Een bijzondere samenwerking de afgelopen jaren was die in het Baldfur Gitaar Ensemble, met Sjors Holleboom en Grace van Dorsten. Daarmee speelden we afwisselend met gewone gitaren en een bezetting met kwartgitaar, primegitaar en kwintbasgitaar (ik mocht de kwintbas bespelen).
Naast de gewone concerten habben we ook een voorstelling gemaakt met de Steenwijkse dichter Jan Broer getiteld Het Sprookje van de Stille Wateren Hoogtepunt met het Baldur was de samenwerking met het Overijssels Kamerkoor o.l.v Eugene van Boheemen in de premiere van het De Profundis voor drie gitaren en kamerkoor van Michel Bosc

Heden:Met Sjors Holleboom vorm ik ook het Stretto Gitaarduo, daarmee spelen we muziek van alle tijden op elke plek die maar geschikt is. We spelen op bruiloften en begrafenissen en organiseren concerten.

Mijn nieuwste project is het Castalia Mandoline Quintet samen met Sebastiaan de Grebber (mandoline),Pauline Verschuren-Ulderink (mandoline), Ruth Sentamu-Rouw (mandola) en Ferdinand Binnendijk (liuto cantabile). We hebben twee keer bij Concerten op Terschelling mogen spelen en hebben een trip naar de V.S. in de planning.

Sind een jaar of tien maak ik deel uit van het Mandoline Kamerorkest Het CONSORT olv Alex Timmerman. Met dit ensemble heb ik al concertreizen mogen maken naar Italie, New York en Frankrijk. Als solist met dit ensemble heb ik het Concert voor Gitaar en Tokkelorkest van Chris Mouter mogen uitvoeren.

Naast het spelen geef ik met veel plezier les, dat doe ik bij mij thuis in Zwolle en tot juli 2018 in Putten in het Stroud, en bij het Cultuurplein Noord Veluwe in Heerde en Wapenveld. Daar dirigeer ik ook het gitaar-jeugdorkest, en met dat orkest hebben we in juli gespeeld bij de opening van De Heerd in Heerde in het bijzijn van Koning Willem Alexander. Het stuk dat we speelden was door mij geschreven en was getiteld, toepasselijk, The Royal Road to Rendinger.
Sinds februari 2016 ben ik begonnen met het geven van gitaarlessen in Hattem, daarvoor mag ik gebruik maken van een ruimte in OBS De Vlonder

En ik componeer, ik schreef al liederen voor het Asteria Ensemble op gedichten van Vasalis, maar ook liederen op gedichten van James Joyce, Shmuel ha-Nagid, Marieke van Bolderen , Jelle de Boer en Emily Dickinson. Mijn Drie Dickinson liederen werden uitgevoerd door David Westwick en Patricia Place in Calgary en San Diego.
Daarnaast schrijf ik heel veel didactisch materiaal op maat voor mijn leerlingen en hun ensembles. In mijn werkenlijst kan je terug vinden wat er tot nu toe allemaal geschreven is.

Mocht je meer willen weten of een korte professionele C.V stuur een berichtje via het contactformulier.

Gitarist

Tom speelt in het Castalia Mandoline Quintet, vormt het Stretto Gitaar Duo met Sjors Holleboom, speelt in het het Anachronistisch Gitaar Ensemble en maakt deel uit van het Mandoline Kamerorkest Het CONSORT.

Componist

Tom schrijft muziek in alle stijlen en alle gelgenheden. Voor bezettingen uiteenlopend van sologitaar tot kamerorkest. Hij schreef oa. voor het Asteria Ensemble en voor de Schubertmannen. Werken van hem werden uitgevoerd in o.a. Calgary en San Diego.

In juli 2015 werd The Royal Road to Rendinger uitgevoerd in het bijzijn van Koning Willem Alexander bij de opening van De Heerd in Heerde.

Gitaardocent

Tom heeft zijn eigen lespraktijk in Zwolle en Hattem en werkt in Heerde en Wapenveld voor Cultuurplein.
Voor een gratis proefles in Zwolle of Hattem stuur een berichtje via het contactformulier.
Voor Heerde of Wapenveld zoek contact met het Cultuurplein.